Magie van Iran in hartje Amsterdam

Wat doe je als je heimwee hebt naar een bijzondere plek? De meeste mensen zetten zichzelf voor een keuze: proberen dat knagende gevoel te negeren of er volledig in meegaan en teruggaan naar waar dat krachtige gevoel vandaan komt. Maar je kunt natuurlijk ook voor een middenweg kiezen. Dat is wat wij hebben gedaan:

Nu dat Nooré staat en het contact met Iran zo goed gaat, hebben we eigenlijk geen reden om terug naar Iran te gaan. Helaas, want dat was eigenlijk wel waarop we gehoopt hadden. En dus moesten we het dichter bij huis zoeken om de schoonheid van het land weer eventjes te kunnen zien, proeven en ruiken. We kwamen uit op de overtoom in Amsterdam, waar al meer dan 60 jaar een bijzonder tapijtenhuis te vinden is. Een pareltje, als je het ons vraagt..

WP_20160430_015 (2) WP_20160430_009 (2)

Firma Toele verkoopt handgeweven en geknoopte tapijten uit Iran, Afghanistan en India. De Perzische kleden hebben allerlei prachtige kleuren en sommigen zijn al tientallen jaren oud. De eigenaar en zijn schoonzoon komen uit Pakistan en runnen de shop al een hele poos. Ze zijn vooral trots op de diversiteit van hun zaak en kopen alleen wat goedgekeurd wordt door hun dochter/vrouw. Daardoor is er een mooie mengelmoes van kleuren en stijlen ontstaan. Je hoeft niet bang te zijn voor oudbolligheid want de tapijten van Toele passen juist heel goed in een trendy interieur.

WP_20160430_017 (2)   WP_20160430_008 (2)

We kwamen laat in de middag pas binnen maar de gastvrijheid was als in Iran. Meteen kregen we verhalen over de tapijten: aan sommigen exemplaren was maanden hard gewerkt door vrouwen uit kleine dorpjes in Iran. Dit leverde ware kunstwerken op die zoals het bij Perzische kleden hoort van kleur lijken te veranderen als je er om heen loopt.

WP_20160430_005 (2)   WP_20160430_004 (2)

Met een gevuld gevoel liepen we de magische winkel weer uit. Ons heimwee gevoel was een beetje gedempt, we konden er weer een paar weekjes tegenaan. Wil je meer weten over deze magische plek? Ga dan naar http://firmatoele.nl/.