HOTSPOTS IRAN

Je denkt er wellicht niet zo snel aan, maar Iran heeft veel moois te bieden. Dit mysterieuze land heeft niet alleen indrukkendwekkende moskeën, maar ook relaxte woenstijndorpjes en prachtige skiegebieden.

Tabiat brug .IMG_6331
Bezoek de Tabiat Brug voor een rustmoment middenin Tehreran. Teheran kan een behoorlijk intimiderende stad zijn met haar chaotische verkeer en slechte luchtkwaliteit. De voetgangersbrug die twee stadsparken met elkaar verbindt, kan dan een uitkomst bieden. Meters boven één van de drukste wegen van Teheran lijkt het verkeer opeens minder verschrikkelijk en misschien zelf een karakteristiek stukje van de stad te zijn. Bovendien trekt de brug veel jonge Iraniërs die van de rust, het uitzicht en elkaar willen genieten.

Rah e choob
Na een wandeling over de brug is de wooden road food court ofwel de ‘rah e choob’ de ideale plek om een rustig een hapje te eten. Als een soort van boulevard kronkelt het stenen pad met daaraan een grote diversiteit aan eettentjes door de hoofdstad. Dit is één van de weinige plekken in Teheran waar je buiten kunt eten. Alles is er te krijgen: van fastfood tot gezonde salades en hippe smoothies. In de zomer wordt ‘rah e choob’ verkoeld door een neveldouche. Dit is dé plek om de hipste hipsters van Teheran te spotten.

Telecabin Tochal WP_20150816_050
Om ’s avonds te doen: Voor het beste uitzicht van Teheran ga je naar de telecabin Tochal. Je kunt met de kabelbaan omhoog maar ook vanaf de voet van de kabelbaan is het uitzicht al fantastisch. Bovendien is de sfeer relaxed en word je omringd door Iraniers die de drukte van de stad proberen te onvluchten. Velen gaan met hun hele familie hier dineren of komen later de sterren en de lichtjes van de stad bekijken. Een ijsje eten op de terrasjes hier is een prima manier om je weer even op te laden.

Massulleh
IMG_5981Voor een speciale kop thee met een prachtig uitzicht ga je naar Massulleh. Het dorpje ligt in het bergachtige Noorden en de huizen zijn tegen de bergwand opgebouwd om geen ruimte te verliezen. Bovendien biedt het stadje de mogelijkheid om lekker te slenteren langs de vele souvenirwinkeltjes die er zijn. Massuleh is namelijk erg populair onder binnenlandse toeristen. Er zijn veel souvenirwinkeltjes met dezelfde spulletjes, maar als je goed zoekt, vind je de kleine zaakjes vol met prachtige handgemaakte aardewerk. Voor een kopje thee of een gezonde lunch strijk je neer op één van de terrasjes en geniet je van het uitzicht. Vraag naar de lokale thee, dat is echt een aanrader.

Yazd IMG_5638
In Yazd verblijf je bij voorkeur in een traditioneel hotel. De kamers zijn klein en eenvoudig, maar de sfeer is geweldig. De kamers, die te bereiken zijn via smalle trappetjes en dakterrassen, bevinden zich rondom een binnentuin die gevuld is met grote ligbanken waar je gezellig met z’n allen bij elkaar kunt kruipen. Bereid je wel voor op de warmte, want vooral in de zomer is het in Yazd ‘kokend heet’.